Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Κανόνες ποδηλατοπορείας...



Αναλυτικά...

 Είμαι ποδηλάτης/τρια και ξεδίνω τις Κυριακές με άλλους ποδηλάτες. Για να κάνω τη βόλτα μου όμως πιο ξέγνοιαστη, πιο χαλαρή και όμορφη, καλό είναι γνωρίζω και να τηρώ κάποια βασικά για μένα και τους άλλους:

- ΕΡΧΟΜΑΙ στην πλατεία του Δημαρχείου μας, ΕΓΚΑΙΡΑ (17:30) την Κυριακή.

- ΔΕΝ τρέχω ΠΟΤΕ μπροστά από την πρώτη γραμμη παρασύροντας & άλλους. Ο μπροστινός θα φερει συνήθως διακριτικά και δίνει το ρυθμό για όλους μας ενώ στο τέλος θα υπάρχει ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ περιπολικό της ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ να μας βοηθά.

- ΚΛΕΙΝΩ τους πλαϊνούς δρόμους στα στενά για να περάσουν οι υπόλοιποι, εάν δεν το έχει κάνει άλλος πριν από μένα, με σεβασμό πρώτα στους οδηγούς, φροντίζω ευγενικά να μην αφήσω να μπει όχημα ανάμεσα στους ποδηλάτες και δεν εμποδίζω την κυκλοφορία άσκοπα. (Αυτό το αναλαμβάνουν πάντα οι μεγάλοι της παρέας με την συνδρομή της τοπικής αστυνομίας)

- ΔΕΝ αφήνω κενά από τους μπροστινούς μου. Παροτρύνω ευγενικά και τους άλλους να κινούμαστε με τον ίδιο ρυθμό, όσο το δυνατόν στο ΚΕΝΤΡΟ της ομάδας δηλαδή ανάμεσα στον “οδηγό” (ο πρώτος) & την “σκούπα” (ο τελευταίος).

- ΑΦΗΝΩ μία λωρίδα κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα αριστερά, κινούμενος με τους υπόλοιπους ποδηλάτες ΜΕΣΑ στην δεξιά λωρίδα, εκτός αν ο δρόμος έχει μόνο μία λωρίδα κυκλοφορίας οπότε κινουμαι σε ολο το πλάτος μα στα δεξιά της ΠΑΝΤΑ.

- ΔΕΝ θέτω σε κίνδυνο τους υπόλοιπους ποδηλάτες με ταρζανιές, καγκουριές, σούζες, μαιμουδιές και κόλπα που κάνω μόνος μου! Αν παρατηρήσω σε συμποδηλάτη τέτοια συμπεριφορά τον συνετίζω λεκτικά πριν να ειναι αργά και ενημερώνω κάποιον από τους μεγάλους οδηγούς για την συμπεριφορά του.

- ΕΧΟΥΜΕ δικαίωμα στη βόλτα όλοι μας - έτσι έχει και ο τελευταίος, αρκεί να μην είναι πολύύύύύύύύ τελευταίος. Φροντίζουμε ολοι να κινούμαστε σαν ομάδα και ειδικά τα άκρα με τον ίδιο ρυθμό. Προτιμώ να κινούμαι στο ΜΕΣΟ της ομάδας για ξεγνοιασιά και ΠΙΣΩ για μεγαλύτερη άνεση.

- Φροντίζω να βοηθώ τους άλλους ποδηλάτες σε βλάβη ή φούιτ και ενημερώνω τους καινούριους για ό,τι ειναι χρήσιμο να γνωρίζουν (κανόνες κτλ.).

- Κάνω την προγραμματισμένη στάση για φαγητό, ξεκούραση και ανεφοδιασμό όταν φτάσω στον προορισμό παρέα με τους υπόλοιπους ποδηλάτες.

- Η μαμά ή ο μπαμπάς ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ υπεύθυνη δήλωση για εμάς ΚΑΤΩ των 15ετών. - ΦΕΡΩ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΟΥ. - ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΟΥ - (κράνος-φώτα-φρένα) , - ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΜΟΥ - (συντήρηση, σαμπρέλα και τρόμπα για φούιτ) και τηρώ τους παραπάνω κανόνες.

Στη ποδηλατόβολτά συμμετέχουμε σαν ξεχωριστά και υπεύθυνα άτομα σεβόμενα το ένα το άλλο, τον Κ.Ο.Κ. και τους άλλους οδηγούς. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι των εαυτων μας. ΔΕΝ έχουμε αρχηγούς. ΜΑ μόνο φίλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου